Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

“Det finns två problem med rysk gas. För det första, den är rysk. För det andra, det är gas.” Jan Björklunds analys redan efter Rysslands angrepp mot Georgien är mer aktuell nu än någonsin, och till skillnad från vissa andra partier behöver vi Liberaler inte skämmas för våra valaffischer i Europavalet 2009, 2014 eller 2019.  

Det är den ryska försäljningen av gas och olja som betalar för Putins krig. Därför måste den stoppas. Det är mycket bra att USA och EU under president Bidens besök i Bryssel enades om att öka importen av amerikansk gas för att snabbare ersätta den ryska gasen.  

Att frigöra oss från det ryska energiberoendet är ett viktigt steg på vägen, men det är avgörande att vi fortsätter att arbeta för att helt lämna gasen, oavsett ursprung, bakom oss. Att stoppa de ryska leveranserna kommer ha ett pris, men att inte göra det kommer vara oändligt mer kostsamt. 

Putins aggression har stärkt banden över Atlanten. I veckan höll Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau ett brandtal i Europaparlamentet. Ett tal för demokrati, handel och öppenhet. 

I anslutning till toppmötet höll amerikanska handelskammaren ett event där USA:s ambassadör Mark Gitenstein medverkande. Jag hade äran att få delta i lunchen med honom. Hans budskap till publiken var tydligt, “the business sector should never be a part of the problem – be a part of the solution”. Han framhöll det ansvar alla, inklusive näringslivet, har för att värna demokratin och rättsstatens principer. Jag hade också äran att medverka i en paneldiskussion om handel och den gröna omställningen.

Det är bra att Sverige i praktiken samarbetar allt mer med Nato. Jag har sedan jag var ordförande i LUF 1995 argumenterat för att vi bör gå med i Nato. Nu ökar stödet för ett medlemskap och jag tycker det är viktigt att Nato-debatten förs på ett sätt som skapar brett förtroende över partigränserna samt förankring hos den breda allmänheten. Vi nu har nu en historisk möjlighet att kunna fatta viktiga beslut för Sveriges säkerhet för lång tid framöver – det är det vi måste hålla siktet fäst på.

Det ryska angreppet mot Ukraina har nu pågått i en månad. Hamnstaden Mariupol har förvandlats till ett helvete. Ukrainarna försvarar och slår tillbaka med exceptionell beslutsamhet. Samtidigt fortsätter förtrycket i Belarus. I tisdags fick jag besök på parlamentet av Denis Kazakiewicz från den oberoende belarusiska mediekanalen Charter97. Vi pratade om Putins ambitioner, det ryska hotet mot Sverige och givetvis om frihetskampen i Belarus i intervjun. Demokratier och demokrater måste hålla ihop.

I veckan har det varit minisession i Bryssel. Vi har bland annat behandlat ett betänkande om korruption, och jag deltog i debatten där jag upprepade det som många gånger sagts förut; EU är ett samarbete – inte en bankomat. 

Arbetet för ett grönare Europa och mer hållbar handel fortsätter. Häromdagen presenterade jag min rapport om lagstiftningen mot avskogning. 

Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro