Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Sommarvärmen är tillbaka och den politiska pulsen är hög i Bryssel. Toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer meddelade redan i torsdagskväll att de beslutat att ge Ukraina kandidatstatus i EU. Det var ett mycket välkommet besked som liberalerna och den liberala gruppen varit pådrivande för. 

Ukraina har gång på gång valt den europeiska vägen och slåss för att få fullfölja den. Nu välkomnar vi Ukraina hem.

Inför toppmötet samlades liberala ledare här i Bryssel och Lina Nordqvist, riksdagsledamot från Uppsala och vice gruppledare i riksdagen representerade Liberalerna. Hon deltog med den äran i panelsamtal om rättsstatens principer och var effektiv i den viktiga samtalen i korridorerna med både Frankrikes president Emmanuel Macron och Estlands premiärminister Kaja Kallas. Vi hann också få en liten egen stund och prata om gemensamma projekt och nya idéer. Jag är så glad för det. 

Efter dramatiken när Europaparlamentet fällde förslaget till reformering av handeln med utsläppsrätter gick förslaget tillbaka för ännu en förhandlingsrunda i miljöutskottet och i onsdags röstade parlamentet ja till det. Även om det går att vara missnöjd med att det inte blev riktigt så ambitiöst som vi ville så var beslutet historiskt och en riktig seger för klimatet. Här kan du läsa min kommentar till det

Jag önskar alla en riktigt fin midsommar. Jag hann med någon minuts marginal med flyget hem till Sverige efter denna intensiva vecka och skriver detta på planet. Imorgon ska jag gå upp tidigt, plocka blommor och binda kransar till dörrarna, äta jordgubbstårta och njuta av midsommar hemma i Roslagen med familjen. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro