Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Det är inte alltid som de viktigaste förslagen får de största rubrikerna. Ett exempel på det var när EU-kommissionen i veckan presenterade EU:s nya handelsstrategi. Den beskrivs som den grönaste och mest hållbara hittills, och knyter på många sätt an till Cecilia Malmströms framgångsrika arbete med att främja frihandeln i världen och samtidigt stärka reglerna för hållbarhet och respekt för klimat, miljö och mänskliga rättigheter. 

Det är jättebra att EU kraftsamlar kring en ny handelsstrategi för att stärka den fria regelbaserade handeln och det är viktigt att det sker just nu. I skuggan av pandemin finns risk för att den protektionistiska trenden stärks.

Att återuppta relationen till USA efter fyra år av minst sagt kyliga förbindelser är av högsta värde och att strategin kommer samtidigt som Världshandelsorganisationen WTO får en ny chef är utmärkt. Ngozi Okonjo-Iweala är både den första kvinnliga, och första afrikanska chefen och med henne vid rodret finns höga förväntningar på en omstart för nödvändigt reformarbete. 

Förtrycket i Belarus hårdnar. Journalister fängslas och det fria ordet stryps. En av dem som står på EU:s sanktionslista på grund av att han är skyldig till brott mot mänskliga rättigheter är chefen för den statliga televisionen i Belarus. Ivan Eismant, är bland annat belagd med inreseförbud till EU. TV-bolaget som är regimens propagandakanal har sagt upp och tvingat ett hundratal medarbetare att sluta och flera av dem sitter nu i fängslade. 

Mot den bakgrunden tycker jag att det är helt orimligt att detta TV-bolag ska få fortsätta samarbeta inom ramen för den Europeiska Radio- och TV-unionen och delta i Eurovision Song Contest. 

Därför har jag startat en kampanj för att stoppa Belarus deltagande i Eurovision. Detta har uppmärksammats både i svensk och utländsk media och genom Marcus Oscarssons omröstning i frågan. Initiativet stöds också av demokratirörelsens ledare och vinnaren i presidentvalet. 

Sett ur ett europeiskt perspektiv är det viktigt att vi liberaler står rakryggade för liberala värderingar och inte möter våra motståndare med tystnad. I veckan publicerades min och Cecilia Elvings slutreplik i UNT om KD:s och KD-Kvinnornas abortfientliga politik. Mitt inlägg hittar ni här. 

Slutligen har jag haft glädjen att få vara årsmötestalare hos Liberalerna i Farsta, Enskede-Årsta+Skarpnäck, Solna och Värmdö samt hos LUF Skåne. Det är alltid lika roligt att träffa engagerade liberaler runt om i landet. Jag kommer gärna till din förening, digitalt så klart. Hör av dig!

Trevlig helg,
Karin Karlsbro