Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Äntligen en bra nyhet! I denna dystra tid var beskedet om att EU och Nya Zeeland är klara med förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal något att fira. 

Jag är så glad att jag har fått förtroendet att sköta förhandlingarna i parlamentet kring avtalet för den liberala gruppens räkning. 

I torsdags kväll fick vi möjlighet att fira med Nya Zeelands preminärminister Jacinda Ardern, på plats i Bryssel. Hon påminde om att avtalet inte bara handlar om volymer, utan om värderingar. Det är ett modernt avtal med ambitiösa regler för klimat och mänskliga rättigheter som kommer i en tid där likasinnade måste hålla ihop. 

Annars har veckan präglats av jättelånga och jättemånga förhandlingsmöten om både batterilagstiftningen och lagförslaget mot avskogning. Det går framåt. När det gäller batterierna pågår nu en så kallad trialog, förhandling mellan parlamentet, kommissionen och rådet. I torsdags var sista dagen på det franska ordförandeskapet, för att använda all tid kallade den franska delegationen oss redan 7.30 på morgonen. Nu tar Tjeckien över. 

Medan det politiska Sverige är på väg till Almedalen packar jag själv för en sista Strasbourg-resa innan sommarledigheten. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro