Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

När Ursula von der Leyen, klädd i gult och blått, höll årets State of the Union-tal riktade hon sig direkt till Ukrainas folk. Vid sin sida hade hon Ukrainas första dam, Olena Zelenska. Vi följer i realtid hur den Ukrainska armén återtar kvadratmeter efter kvadratmeter av sitt territorium från Putins styrkor. Det är helt avgörande att EU fortsätter att ge Ukraina vårt helhjärtade stöd.

Ukraina var även i fokus för mitt debattinlägg i plenum i torsdags. Jag pratade om de allvarliga rapporterna om deporteringar av ukrainska medborgare till Ryssland, och förekomsten av tvångsadoptioner av ukrainska barn till ryska familjer. 

Bortsett från Ukraina, ägnade kommissionsordförande von der Leyen givetvis även en stor del av sitt tal åt den akuta energikrisen. Vi får inte ge vika för Putin, utan måste fortsätta hålla ihop och öka energitillgången för att få ner kostnaderna.

Under veckan röstade Europaparlamentet också ja till en ny lagstiftning mot avskogning, som jag jobbat med i handelsutskottet. Det är en viktig lagstiftning för att få stopp på global avskogning kopplad till vår konsumtion, men den behöver fortfarande justeras för att fungera bra i relation till svensk och nordisk skogspolitik. Det hoppas och utgår jag från att det sker i de kommande förhandlingarna med medlemsländerna.

Till sist måste jag dela min stora besviken över hur Sverigedemokraterna röstade i frågan om huruvida Ungern idag kan ses som en fri demokrati. Att SD (i motsats till alla andra svenska parlamentariker) röstade tillsammans med den minoritet som inte kan ställa sig bakom kritik mot Orbán är skamligt. Liberala krafter som försvarar Europas demokrati behövs.

LIberala hälsningar, 

Karin Karlsbro