Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Kia ora koutou! Hej allesammans, på Māori. Det språk som används av ursprungsbefolkningen här i Nya Zeeland. Jag är här med en delegation från Europaparlamentets handelsutskott för att förbereda beslut kring det handelsavtal som blev klart i somras och som vi snart ska börja arbeta med i parlamentet.

Det var Cecilia Malmström som sjösatte förhandlingarna och jag hoppas få vara med om att ro avtalet i hamn. Under veckan har vi efter ett varmt välkomnande träffat regeringen, parlamentet, näringsliv, organisationer och inte minst representanter från ursprungsbefolkningen Māori samt hunnit uppleva en jordbävning. 

I början av veckan besökte vi Australien. Där pågår ännu förhandlingarna om ett avtal. Men det finns mycket större förutsättningar att komma överens nu, sedan den nya regeringen tillträdde och växlade upp klimatpolitiken

Även om jag befinner mig på andra sidan jordklotet, där natt är dag och höst är vår så följer jag så klart med vad som händer hemma efter valet. Rösterna är räknade. Vi har ett resultat. Om detta har jag rapporterat till Liberalernas partigrupp, Renew Europe, och jag kommer att fortsätta uppdatera kring regeringsförhandlingarna som pågår.

Att Sverigedemokraternas valframgång fått internationell uppmärksamhet kan vi konstatera. Liberalernas position ligger dock fast. Vi kommer inte stödja eller sitta i en regering med Sverigedemokraterna. Varken Liberalernas valresultat eller roll i svensk inrikespolitik har lett till någon som helst förändring kring Liberalernas eller min hemvist i partigruppen Renew Europe. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro