Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Frihetskämpar från Belarus och Ukraina

I veckan träffade jag två starka kvinnor, och frihetskämpar som imponerar. Först Kira Rudik, partiledare för liberala partiet i Ukraina, och i tisdags fick den liberala gruppen i EU besök av Svietlana Tsikhanoyskaya, Belarus folkvalda president. Tsikhanoyskaya betonade att vi måste fortsätta stötta det belarusiska civilsamhället och samtidigt sanktionera Lukasjenkas regim. Folket i Belarus är inte detsamma som den belarusiska regimen. 

Debatter och förhandlingar i Europaparlamentet

Förhandlingarna mellan Europaparlamentet, kommissionen och rådet om den nya batterilagstiftningen har fortsatt. Det går sakta. Men det går framåt. 

I onsdags deltog jag i en SVT-debatt om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I debatten deltog även Vänsterpartiets europaparlamentariker Malin Björk, som gång efter gång har röstat emot att stötta Ukraina efter Rysslands invasion. Hade Vänsterpartiets politik hade gått igenom hade Rysslands flagga vajat över Kiev sedan lång tid tillbaka, sa jag i debatten. Rysslands illegitima, orättfärdiga, fruktansvärda invasion av Ukraina var även temat för EU-kvarten hos Liberalerna Storstockholm. Se den i efterhand här.

I veckan har jag också haft bra samtal med Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson. Dessutom har jag replikerat på en debattartikel om EU:s avskogningsdirektiv från Landshypotek Bank. Mitt svar handlade om att stoppad global avskogning gynnar hållbart skogsbruk. Som handelsutskottets huvudförhandlare för EU:s avskogningsdirektiv välkomnar jag en svensk diskussion om denna viktiga reform. För att lagstiftningen ska bli så bra som vi vill, behöver Sveriges regering också agera.

Jobba på Liberalernas Brysselkansli

Vi söker en ny medarbetare till kontoret, med fokus på kommunikation och politisk utveckling. Läs mer om tjänsten här. Sök själv eller tipsa någon som du tror skulle passa. På söndag stänger också ansökan till att bli praktikant på mitt kontor nu till våren. Ta chansen innan det är för sent.

Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro