Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Världens första lagstiftning mot global avskogning och en batteriförordning för världens mest hållbara batterimarknad. Det är resultatet av denna veckas förhandlingar mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och Rådet. 

Kl 03.38 natten till måndagen slufördes förhandlingarna om lagen mot avskogning som jag också skrev om i SvD. Under fredagskvällen slutförde vi arbetet med batterilagstiftningen. Det var tuffa, men konstruktiva förhandlingar som leddes av det tjeckiska ordförandeskapet som överträffat förväntningarna under detta halvår. Här kan du få en smygtitt från förhandlingsrummet

Att bekämpa global avskogning var en punkt i Liberalernas Europaprogram 2019 och det känns bra att kunna leva upp till detta vallöfte. Batteriförordningen är av största vikt för Sverige som etablerar sig som en stormakt på batterimarkanden. 

Frihetsreform för regnbågsfamiljer

I onsdags föreslog EU-kommissionen att föräldraskap som erkänns i ett EU-land också ska gälla om familjen flyttar och bor i ett annat EU-land. Lagförslaget baseras på det uppmärksammade fallet “Baby Sara” och om det går igenom underlättar det för samkönade föräldraskap. Det är en efterlängtad frihetsreform. För att rätten att älska vem du vill ska vara en självklarhet i hela Europa måste det återspeglas i familjerätten. En förälder i Sverige ska så klart räknas som förälder i hela EU. 

Framtiden är ljus

I måndags fick jag välkomna Liberala Ungdomsförbundet och Liberala Studenter till Europaparlamentet. Det var väldigt trevligt att få stifta bekantskap med framtidens liberaler. Jag önskar LUF-ordföranden Erik Berg och LS-ordföranden Hannes Snabb och deras styrelser stort lycka till. 

Frågan om vad katten ska heta har nått Bryssel 

Som jag tidigare berättat har vi skaffat katt. I veckan rapporterade tidningen Politico om familjen Karlsbros tuffa förhandlingar om vad katten ska heta. Detta i ett reportage om åtta svenska topp influencers som jag – eller möjligen katten – tillhör. 

Men tycker ni att katten ska heta Karsten, Frans, Bilbo eller Stefan

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro