Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Tunga mörka moln hängde över Taiwan när vi kom till ön. I tre dagar har jag med en delegation från Europaparlamentet besökt det land som kommit att beskrivas som världens farligaste plats

Syftet med resan var att visa vårt helhjärtade stöd till demokratin under hotet från en mäktig diktatur och ta reda på hur EU kan fördjupa handelsrelationerna med Taiwan. 

Ledningen i Beijing har länge hävdat att ön tillhör Kina, och hoten eskalerade i samband med den amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök. Militärövningar, kränkningar av luftrummet, cyberattacker och bojkott av taiwanesiska varor demonstrerar det hot om våld som Xi Jinping upprepat. 

När vi träffade Taiwans liberala president Ing-Wen Tsai var hennes bestämda uppfattning att Pelosis besök gav Kina en ursäkt, men de hade ändå agerat på samma sätt. Här kan du se den inledande delen av mötet med presidenten som följdes av en mer informell frågestund. 

Att representanter från demokratier engagerar sig för Taiwan, besöker Taiwan, att vi handlar och knyter närmare band till Taiwan välkomnas av presidenten och premiärministern, utrikesministern, parlamentets talman, civilsamhället och alla andra vi möter.  Omvärldens engagemang för Taiwan skickar ett tydligt budskap till Beijing – “Rör inte vår vän!” Vårt besök väckte stor uppmärksamhet i media

Världen är beroende av halvledare från Taiwan. Det var en upplevelse att besöka företaget Macronix och träffa grundaren själv, Miin Wu. En man som för tankarna till IKEA:s Ingvar Kamprad, som börjat från noll och byggt upp ett gigantiskt imperium. Halvledarna skapar inte bara jobb och tillväxt utan har en stor strategisk betydelse. 

Kinas syn på Taiwan som deras rättmätiga ägodel känns alltför väl igen från Rysslands syn på Ukraina. Taiwans stora engagemang och generösa stöd till Ukraina gjorde mig rörd. Även om Taipei känns som en extremt vänlig, trygg och fredlig plats så inser taiwaneserna allvaret i hoten från Kina.

Året börjar gå mot sitt slut och jag påminner mig om att min första resa 2022 gick till Kyiv. Med facit i hand borde vi engagerat oss mer och långt tidigare för Ukraina för att visa Ryssland att man inte ostraffat ger sig på en fredlig granne. Vi ska därför inte vara rädda för att stå upp för Taiwan. Det är snarare ett starkt internationellt engagemang som tryggar freden. Vänder vi Taiwan ryggen, då kan vad som helst hända. Demokratier måste hålla ihop.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År, 

Karin Karlsbro