Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

För ett år sedan, den 3 mars sökte Moldavien medlemskap i EU. Moldavien är det land, utanför Ukraina, som är mest påverkat av kriget samtidigt som moldaverna öppnat sina hem för flyktingar på ett sätt som ingen annan gjort. Förra veckan besökte jag huvudstaden Chisinau

Landet befinner sig nu i en liknande situation som Ukraina gjorde innan kriget. Bara tanken på att Putin drömmer om att se ryska soldater på Chisinaus gator borde få regeringarna i varje europeisk storstad att agera. Moldaviens EU-vänliga president valdes med ett mycket starkt mandat. I kontrast till oligarker och Putinvänliga krafter driver regeringen och parlamentet på för reformer.

Kampen mot korruption och arbetet för att stärka rättsstatens principer måste gå hand i hand med den europeiska integrationen. Nu måste Moldavien välkomnas i EU. Om detta skriver jag i ETC. EU bidrar idag med ett omfattande stöd till landet för att undvika ekonomisk kollaps. I veckan röstade vi i handelsutskottet ja till ytterligare stödpaket. Alla jag mötte under mitt besök lyfte behovet av rimliga kommunikationer. Att ha kontakt med sin familj eller sköta sitt företag från utlandet är idag väldigt dyrt. Samtidigt är behovet av kommunikation mycket stort i en tid av kris och krig därför borde moldaverna få EU-surfa och ringa till resten av Europa till EU-priser

Diktatorn Lukasjenka stal valet och från presidentpalatset i Minsk fortsätter han att skruva åt det järngrepp han haft om landet i snart tre decennier. Regimens Belarus är inte längre bara en lydstat i Putins knä utan en lojal hantlangare åt härskarna i Kreml. 

Under fredagen kom domen mot fredspristagaren Ales Bjaljatski. Förtrycket mot Belarus gör mig så förtvivlad och vi måste fortsätta hålla uppe trycket mot regimen. Dagen innan hade vi Belarus folkvalda ledare Sviatlana Tsikhanouskaya på besök i Europaparlamentets Belarus-delegation som än en gång vädjade till EU att fortsätta täppa till kryphål i sanktionerna mot landet. 

Under veckan har kaffebryggaren gått varm när vi haft besök från Liberaler från Rumänien och Moldavien, representanter från Sydkoreas näringsliv och inte minst vår egen riksdagsledamot Carl B Hamilton som kom på gofika härom dagen! 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro