Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Det är svårt att inte känna historiens vingslag när Finland i helgen går till valurnorna. Efter Turkiets ratificering av Finlands NATO-ansökan står nu dörren vidöppen för ett finskt medlemskap i försvarsalliansen och förhoppningsvis kan Sverige snart göra dem sällskap. I valet håller vi självklart tummarna för ett starkt valresultat för våra liberala vänner i Svenska folkpartiet och att Finland håller fast vid den framgångsrika och framåtlutande EU-linjen som landet drivit de senaste decennierna. 

Samtidigt i Bryssel måste arbetet med integrationen av Ukraina in i EU fortsätta och förstärkas. Det är därför viktigt att vi stöttar Ukrainas arbete med att stärka demokratin och rättsstaten så att man så snart som möjligt kan påbörja medlemskapsförhandlingarna. Ett annat konkret verktyg är att ge Ukraina observatörsstatus i EU så att Ukraina redan innan medlemskapet är väl inkörda i EU:s institutioner. Det skriver jag och riksdagsledamot Elin Nilsson om i Nerikes Allehanda.

Jag har i veckan utsätts av min partigrupp Renew Europe till ordinarie ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI). (Tidigare var jag ersättare). Det är ett stort och viktigt förtroende som stärker Liberalernas position i arbetet för att EU ska fortsätta vara världens bästa miljöorganisation och jag är tacksam att den liberala gruppen har gett mig detta förtroende.   

I ENVI jobbar jag just nu med översynen av luftkvalitédirektivet som är en avgörande pusselbit för friskare luft i EU och för att motverka förtida dödsfall på grund av dålig luft.Min utgångspunkt i förhandlingarna kommer att vara att EU:s regler ska ligga i linje med vad forskningen säger. 

Sport är ofta politik. FIFA har nu meddelat att regnbågsfärgade kaptensbindlar inte kommer att tillåtas under sommarens fotbolls-VM för damer. Sveket från herr-VM där landslagen vek sig för det bakåtsträvande FIFA och värdnationen Qatar får inte upprepas. Istället borde landslag från olika länder gå samman för att utmana beslutet. Nu är det upp till bevis för Fredrik Reinfeldt som ny ordförande för SvFF att visa att det svenska förbundet helt och fullt står upp för mänskliga rättigheter.

Du kan också följa mitt arbete på Facebook, Instagram och Twitter.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro