Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Det är för jävligt” for det ur mig när SR:s kulturnytt frågade vad jag ansåg om att SVT bjudit in Belarus förtryckar-TV till mellojuryn. Jag vet att man ska vårda sitt språk, men jag var förbannad och det tog tydligen skruv. Efter att först försvarat sitt beslut ändrade sig SVT under kvällen. Lättad, men så omdömeslöst att ens bjuda in dem från början! 

Nu återstår kampen att sparka ut Belarus från Eurovision. Vi kan inte ha med personer som står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter. Tycker jag. Eller är det dags att byta perspektiv, som en ironisk krönika i Sydsvenskan uttrycker det idag. Belarus engagerar allt fler i Sverige och utomlands och i veckan intervjuades jag av franska L´Opinion

Låt hela EU vara en HBTQI-frihetszon, idén kom från oss i den liberala partigruppen och nu har Europaparlamentet ställt sig bakom. Det har gått två år sedan Polen utropade den första homofobzonen, som jag väljer att kalla dem. Sedan dess har ett hundratal polska kommuner följt efter. Varför det är så farligt att avfärda dumheterna som trams utvecklar jag i en intervju i DN. Jag noterar att Sverigedemokraterna lade ner sina röster i frågan. Det säger allt om det partiets människosyn. Det står inte på min karta att Liberalerna ska kunna luta sig mot Sverigedemokraterna. Varje vecka i Europaparlamentet gör mig än mer stärkt i detta. 

Nöjd med att Europaparlamentet ställde sig bakom förslaget om att förorenaren ska betala, för koldioxidutsläpp som vi importerar. Läs mitt specialnyhetsbrev om det. Vi röstade också för ett förslag för krav på respekt för mänskliga rättigheter och miljöhänsyn i de globala värdekedjorna. En fråga som jag jobbat med under vintern. 

Kolla gärna min Live-sändning EU-kvarten, direkt från Bryssel. 

Ha en trevlig helg, och njut av mellofesten ikväll! 
Karin Karlsbro