Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet


I veckan var det 100 år sedan riksdagen slutgiltigt röstade ja till kvinnors rätt att rösta. 

Liberala kvinnor gick i spetsen. Blåklinten som var rösträttsrörelsens symbol, blev det Liberala partiets egen blomma. Det är inte konstigt att vi liberaler är stolta över vår historia. Idag fortsätter vi att jobba för demokrati och jämställdhet, i Sverige och i Europa. Vi kämpar för frihet för de som har minst frihet. 

Jämställdheten kan inte tas för given. Det har vi återigen blivit varse om. Att Sverigedemokraterna inte är pålitliga i abortfrågan och att KD drar till sig abortmotståndare är känt sedan länge. Om detta skriver jag idag i Upsala Nya tidning tillsammans med Liberala Kvinnors ordförande, Cecilia Elving. Man kan rycka på axlarna åt det svenska abortmotståndet. Men det måste ses i skuggan av det som just nu sker i Polen där beslutet om att förbjuda abort fattades för några dagar sedan. Aborterna kommer inte att upphöra, de kommer bara att bli olagliga, ske i det fördolda och hota kvinnors liv och hälsa. Att ge sig på just kvinnors rättigheter är ett paradnummer för högerpopulistiska partier. När jag ser hur dessa krafter agerar i Europaparlamentet blir jag rädd.

Samtidigt gläds jag åt att tidigare Europaparlamentarikern Kaja Kallas från vårt systerparti Reformpartiet just utsetts till Estlands nya premiärminister. I sex av åtta nordisk-baltiska länder är regeringschefen nu kvinna. Nu måste det också vara Sveriges tur! 

Jag vill nu berätta om en bra miljönyhet. Inför EU-valet drev vi frågan om ett europeiskt pantsystem och jag jobbar hårt för det. Se punkt 22 i vårt eminenta EU-program. Under veckan röstade Miljöutskottet ja till förslaget. Nu gäller det att få stöd i hela parlamentet. 

En annan bra miljönyhet var att handelsutskottet ställde sig bakom min rapport om hållbar handel med Honduras. Ett förslag som öppnar möjligheterna för mer hållbar handel med skogsprodukter, skyddar biologiska mångfald och stärker mänskliga rättigheter då civilsamhället och ursprungsbefolkningars organisationer finns med vid förhandlingsbordet. För ett fattigt land som Honduras som drabbats hårt av orkaner vid sidan av pandemin är ökade handelsmöjligheter en framtidsfråga. 

I handelsutskottet är agendan alltid superintressant. EU:s nya ordförandeland är Portugal och utrikesministern presenterade sina prioriteringar och vi hade en diskussion med EU-kommissionen och EU:s utrikestjänst om hur vi ska utveckla dialogen med USA inom handelspolitiken nu när en ny administration är på plats. Vad det amerikanska maktskiftet betyder för världen, och vad kan vi lära oss av fyra år med Trump, skriver jag om i min senaste krönika i Borås tidning

En annan fråga som kommit i fokus efter presidentvalet är vem som ska sätta spelreglerna för det vi skriver i sociala medier. Ska privata aktörer som twitter eller ska lagstiftare dra gränsen? Om detta intervjuas jag i Svenska Dagbladet

Till sist vill jag berätta att vi haft glädjen att välkomna vårens praktikanter Hannes Sjöberg och Sandra Daniel till kansliet och tacka höstens praktikant Maria Kotalainen. Det har varit ett sant nöje att ha Maria hos oss. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro