Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Äntligen har USA fått en ny president. Vi var många som följde installationen och visst kändes det lättare att andas när Biden och Harris väl var på plats. Lady Gaga sjöng fantastiskt, men höjdpunkten var när 22-åriga Amanda Gorman läste sin dikt ”The Hill We Climb”. 

Som liberal är jag så klart lättad över att Donald Trump röstades bort. Hans tid som president var ett haveri. Läxan är tydlig – släpp aldrig fram extremister till makten. Om detta skrev jag en artikel i Norrtelje tidning.

Det amerikanska maktskiftet skapar nya möjligheter till samarbete med USA för att göra världen friare, säkrare och öppnare. Från Europaparlamentet söker vi kontakt med kollegor på andra sidan Atlanten och möten bokas in. Nu kan vi bygga vidare på den här vågen av möjligheter.

En annan god nyhet som kom under veckan är att det inte blir något ishockey-VM i Belarus. Det politiska trycket ökade och till slut drog sig sponsorerna ur. Jag hoppas att detta stärker alla modiga belarusier som uthålligt fortsätter kämpa för demokrati på gator och torg. Världen är med er! Vi spelar inte hockey med en diktator! Detta är ett kvitto på att det går att göra skillnad.

I Europaparlamentet har vi röstat om en lång rad resolutioner, bland annat om den europeiska arresteringsordern, och regler för att mer effektivt följa upp handelsavtal. Vi antog också en resolution med skarp kritik mot Ryssland med anledning av gripandet av Navalny och uppmanar till frigivande. En resolution om mänskliga rättigheter i Vietnam antogs också, och jag deltog i debatten. Detta är för mig en hjärtefråga då jag är ansvarig för Vietnam-handelsavtalet i min partigrupp. 

Jag vill också nämna att nu har EU-kommissionen publicerat texten på det mycket omdiskuterade investeringsavtalet mellan EU och Kina. Det kommer jag att återkomma till längre fram då det kommer att uppta mycket av vårt arbete under lång tid framöver. 

Till sist vill jag berätta att vi har uteslutit en medlem ur min partigrupp på grund homofobiska uttalanden, och om det skrev jag i QX. Tråkigt att det skulle behöva ske. Men helt nödvändigt att agera. Det finns ingen plats för homofober i en liberal grupp, som det snabba agerandet visar. 

Liberala hälsningar, 

Karin