Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Aldrig mer en pandemi! Hur ska vi förhindra att vi drabbas av framtida virus som slår mot liv, hälsa, ekonomi och inte minst vår frihet? 

Vi måste orka tänka både långsiktigt och stort. Samtidigt som vi måste jobba hårt för att få vaccin på plats och minska smittspridningen. Om vikten av att hålla handeln öppen för att vi ska klara den livsviktiga vaccinutmaningen skrev jag i veckans krönika i Nerikes Allehanda. 

Forskarna menar att det finns samband mellan risken för nya pandemier och klimatförändringar och skövling av regnskog. Därför har det känns väldigt meningsfullt att under senare tid ha jobbat med frågor som adresserar just detta. 

EU är världens största handelspartner och världens mäktigaste klimat- och miljöorganisation. EU kan därför göra skillnad. 

Handelsutskottet röstade i veckan om en rapport som jag varit med och arbetat fram som handlar om hur vi ska öka respekten för biologisk mångfald i handelspolitiken.  

I onsdags var jag med på SVT Rapport och berättade om det förslag från EU- kommissionen som väntas komma senare i år och som handlar om hållbart skogsbruk runt om i världen. Jag har varit med och jobbat fram parlamentets position kring detta och ser positivt på bindande regler som säkerställer att de varor vi köper in till EU är framtagna på ett hållbart sätt. EU måste gå före i kampen för en hållbar värld. Det är dock synd att den svenska regeringen ställer sig tveksamma till förslaget. 

Vilken roll spelar den internationella handeln under pandemin och ekonomiska nedgången? Det var rubriken för detta webinarum som jag hade äran att medverka i häromdagen, hos SNS tillsammans med bland annat Silvana Tenreyro, professor i nationalekonomi vid London School of Economics och ledamot i den penningpolitiska kommittén vid Storbritanniens centralbank samt en rad  svenska forskare. 

Tillsammans med tidigare handelskommissionären Cecilia Malmström lanserade min partigrupp Renew Europe en rapport om handel och jämställdhet. Handel är viktig för utveckling och tillväxt och måste komma både kvinnor och män till del. Hur reglerna utformas och vilka branscher som främjas i handelsavtal får så klart effekter på kvinnors och mäns ekonomiska situation. 

I veckan intervjuades jag i P4 Värmland, om vad vi i Sverige får ut av att vara med i EU, ett samtal som ni gärna får lyssna på.

Nu möts Euronest, där jag är ledamot. Euronest består av parlamentariker från Europaparlamentet och de sex länderna i östra partnerskapet: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Ukraina och Moldavien. Det sjätte landet är Belarus, men Belarus har inte deltagit på många år, eftersom EU inte erkänt valresultatet till Belarus parlament. Syftet men Euronest är att parlamenten ska ge input till de möten på mellanstatlig nivå som sker mellan ansökningsländerna och EU, och nu framför allt till det toppmöte som kommer ske inom kort. Det är viktigt att även oppositionella röster hörs och når fram till kommissionen, och det sker dels genom Euronests inspel, dels genom det nätverk som civilsamhällesorganisationer deltar i Eastern Partnership Civil Society Forum.

Under veckan hade jag förmånen att besöka Liberalerna Uppsala län, digitalt så klart och här kan du se min livesändning ”EU-kvarten” direkt från Bryssel.

Sist men inte minst, nu finns möjlighet att söka praktik hos mig inför hösten. Sök! Sprid! 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro