MIN VECKA – AKTUELLT FRÅN EUROPAPARLAMENTET

MIN VECKA – AKTUELLT FRÅN EUROPAPARLAMENTET

Äntligen har Belarus kastats ut från EBU , som bland annat arrangerar Eurovision Song Contest. Det har jag krävt länge! Det är, som jag sa till DN, otroligt att det skulle behövas en internationell kris för att det självklara beslutet skulle fattas.

Men den absurda nyheten om att Belarus med hjälp av militärflyg tvingat ner ett RyanAir-plan på väg mellan två EU-länder har skakat om Europa. Det hade lika gärna kunnat vara fiction. Denna galenskap är tyvärr en realitet och visar vad den belarusiska regimen är kapabel till. 

I ett möte med Belarus-delegationen och utrikesutskottet sa den folkvalda presidenten Sviatlana Tsikhanouskaya att “landet håller på att förvandlas till ett Europas Nordkorea”. Detta är statsterrorism sa jag till fri belarusisk media efter händelsen. 

Det är viktigt att EU nu står enat och visar med skarpare sanktioner och kristallklar kritik att vi inte accepterar det som sker. EU och EU:s medlemsländer måste öka trycket. Journalisten Roman Pratasevich och hans flickvän Sofia Sapega, som greps på flygplanet, måste friges. Lukasjenka måste stoppas. Innan det är för sent. 

Därför var det bra att Exportkreditnämnden i veckan tog sitt förnuft till fånga, backade och tog till sig av kritiken från Liberalerna och inte kommer att bevilja några exportkrediter.

Om EU:s reaktioner på utvecklingen i Belarus samtalade jag med min litauiska gruppkollega Petras Auštrevičius som är Europaparlamentets rapportör i frågor om Belarus, Robert Biedroń socialdemokrat och tidigare presidentkandidat från Polen och Sergey Lagodinsky från De Gröna. Se gärna samtalet här. 

I Internationella handelsutskottet har Kina och vaccin stått på agendan och jag deltog i båda dessa debatter. 

Under veckan har jag haft förmånen att träffa Transportföretagen och haft ett intressant möte med Ragn-Sells. Klimatfrågor, elektrifiering och cirkulär ekonomi var temat. Tack till Liberala Kvinnor i Uppsala för ett trevligt möte häromkvällen! Allt digitalt förstås. 

Trevlig helg, 

Karin Karlsbro