Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Trygghet är frihet. Tack vare EU-samarbete har 800 misstänkta brottslingar gripits runt om i världen, varav 155 i Sverige. Polisen bedömer att 10 mord har kunnat förhindras. Kriminella nätverk opererar över gränserna. Liberalerna är det enda svenska parti som driver på för europeiskt FBI. Europol behöver helt enkelt muskler och resurser. Ett tydligt exempel på att vi behöver mer EU-samarbete, inte mindre. 

I veckan har vi haft plenarsession. Parlamentet drog till Strasbourg. Men det gjorde inte jag. Däremot deltog jag naturligtvis digitalt. Jag uppmanade mina svenska kollegor att göra det samma. Att flytta verksamheten, innan varken alla parlamentariker eller all personal, är vaccinerade är totalt oansvarigt.

Jag deltog i tre debatter den här gången.

I debatten om biologisk mångfald lyfte jag fram det som är gröna liberalers främsta gren; behovet av stärkt skydd för biologisk mångfald. Detta är särskilt viktigt i en tid där efterfrågan på fossilfria bränslen ökar trycket mot naturen och jag är glad att jag även hann lyfta hotet mot fisken i Östersjön. 

Liberalerna har verkligen en lång tradition i miljöpolitiken. Den förste moderne miljöpolitikern var Karl Starbäck (1863 – 1931) född i Norrköping och botanikdocent från Uppsala. Han motionerade 1904 om inrättandet av nationalparker. Hans förslag vann stöd och riksdagen beslöt 1909 att inrätta Sveriges första nationalparker, de första i Europa. Samma år bildades Svenska Naturskyddsföreningen där Starbäck fanns med i ledningen under nästan ett decennium. Sedan har Liberaler drivit på för att skydda våra älvar och ingen riksdagsledamot har som Sverker Thorén från Västervik satt Östersjön på agendan så tydligt. Under veckan lämnade Strömstadliberalen Lars Tysklind (tidigare riksdagsledamot nu ledamot av L:s partistyrelse) in sitt betänkande från den statliga Artskyddsutredningen som han presenterade på DN debatt. Bara för att nämna några inspirerande exempel. 

Jag är glad att jag i plenum också fick möjlighet att lyfta fram ett annat inspirerande exempel, Marit Paulsen, i debatten om hur vi behandlar våra djur. Bakgrunden var ett medborgarinitaitv som kallas “End of cage”. 

I mitt tredje anförande i plenum, som handlade om Belarus, krävde jag skarpa kännbara sanktioner. Vilket jag också skriver om i en debattartikel tillsammans med Fredrik Malm och Maria Nilsson. 

Vi har röstat om man bör göra ett undantag för vaccinpatent. Tyvärr landade parlamentet med en rösts marginal för ett ja till det. Jag skrev en kort kommentar på varför det är en dålig idé här.

En sessionsvecka är väldigt mötestung med gruppmöten och annat. Men i måndags hann jag med att sända EU-kvarten på Liberalerna Stockholms facebooksida. Den kan ni se här. 

Önskar alla en fin helg och vi ser fram emot EM i fotboll som börjar nu. 

Frihetliga hälsningar

Karin Karlsbro

PS. Det finns fortfarande möjlighet att söka jobbet som ny pressekreterare hos oss på Liberalernas Brysselkansli.