Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Margot Friedländer överlevde Förintelsen. Idag är hon 100 år. Vid en ceremoni i Europaparlamentet i torsdags delade hon med sig av sin smärtsamma livsberättelse. Att påminna oss om att minnas kan låta som en onödig klyscha, hur skulle det vara möjligt att glömma ett folkmord? Men historien har lärt oss något annat. Den 27 januari var det 77 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades. Vi har alla ett ansvar för att det aldrig någonsin ska hända igen. 

Ännu en polsk kvinna har mist livet till följd av landets kvinnofientliga abortlagstiftning. Det är en skam för Europa vilket jag uttryckte i svensk media. Jag har länge krävt att kommissionen ska aktivera konditionalitetsmekanismen mot nedmonteringen av rättsstaten och mänskliga rättigheter i Polen. EU är ett samarbete, inte en bankomat för förtryckare. Jag kommer göra mitt yttersta för aborträtten och för varje kvinnas rätt till sin egen kropp, i såväl Europa som runt om i världen.

Fred och frihet har vi tagit för givna i vår del av världen. Men i östra Ukraina har 14 000 personer dödats i strider och hoten från Ryssland trappas upp. Ukrainas rätt till fred och frihet är lika självklar som vår. Detta debatterade jag nyligen i SVT. I Upsala Nya Tidning kritiserade jag de röster i Sverige som köper, och sprider, Rysslands farliga narrativ. Varken EU, NATO eller något annat demokratiskt land i Europa bär ansvaret för att den nuvarande situationen har uppstått – det är enbart Kreml. EU ska inte gå i fällan och göra minsta eftergift till den som hotar och skrämmer.

I tisdags debatterades min rapport om CBAM i INTA. Vi vet att en av de mest effektiva åtgärderna för att få ner utsläppen är en global prissättning av koldioxid. Så länge en sådan inte är möjlig måste vi hitta andra vägar framåt för att undvika att företag eller produktion flyttas till länder med inget eller betydligt lägre pris på utsläpp. När EU använder sina samlade muskler som handelspartner, kan vi få andra att följa med i den gröna omställningen. Den som förorenar måste betala, oavsett var utsläppen sker.

Det franska ordförandeskapet i rådet är inlett och i måndags besökte Frankrikes handelsminister Franck Riester vårt möte i INTA, parlamentets utskott för internationell handel. Jag lyfte vikten av frihandel och att arbetet för fler avtal fortskrider, samt att EU utvecklar sina handelsrelationer med Taiwan – men även enat stödjer Litauen, som utsatts från oacceptabla påtryckningar från Peking efter att närmat sig Taipei. Handel behöver demokrati, och demokratier behöver stå samlade.

Den här veckan har jag även fått välkomna min praktikant för våren, William Ejeborg. Jag ser fram emot att ha honom med oss under de kommande månaderna.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro