Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Jag är väldigt glad att kunna berätta att vi nu presenterar Liberalernas EU-akademi. Det är ett utbildningsprogram som riktar sig till dig som är liberal och som brinner för Europafrågor och vill lära dig mer om EU. För att fördjupa ditt engagemang inom Liberalerna genom att kampanja och driva Europapolitiken framåt. Här hittar du information om hur du ansöker. Tveka inte att söka eller tipsa någon du tror skulle vara lämplig.

I veckan har vi haft möte med utskottet för internationell handel och debatterat EU:s nya handelsstrategi där jag bland annat lyfte fram hur viktigt det är att EU fördjupar relationerna med Taiwan genom att inleda förhandlingar om frihandelsavtal. Det får inte vara så att Kina dikterar och står i vägen för våra fördjupade relationer med Taiwan. Även frågan om handel med vaccin stod på agendan och jag varnade för vaccin-protektionism, vilket skulle kunna slå hårt mot EU. Jag har också träffat den viktiga organisationen Läkare utan gränser för att tala om tillgång och hinder för vaccin runt om i världen.

I ett informellt möte med EU-kommissionen hade jag möjligt att direkt framföra den svenska kritiken kring förslaget om den sk. Taxonomin, som jag skrivit om tidigare. Det handlar om regler för hur man ska definiera hållbara investeringar och spelar stor roll för vår energisektor. 

I veckan lyckades tillräckligt många medlemsländer i rådet enas för att gå vidare med ett förslag som jag och Liberalerna drivit länge, att stora företag på EU:s inre marknad ska redovisa de vinster de gör och skatter de betalar i olika länder. Så att vi politiker, media och medborgare ska kunna granska att de också betalar skatt. Samma skatt som alla små företag i Europa betalar varje dag. Jag är glad att vi nu kan jobba vidare med förslaget men jag skäms att den svenska regeringen ställer sig på skattesmitarnas sida. Här kan du läsa lite mer om mina tankar kring detta. 

Pollensäsong och pandemi, på samma gång. Men det är bara att bita ihop. För 10 dagar sedan var det full vinter här i Bryssel och jag pulsade hem genom snöstormen och sov med täckjacka för att hålla värmen. Nu närmar sig temperaturen 20-gradersstrecket  i vårsolen och pollenallergin slår till med full kraft. 

Vardagslivet i Bryssel skiljer sig mycket från Sverige. Krav på munskydd har det ju varit sen förra året och butiker, restauranger och till och med utecaféer håller stängt med undantag för viss take-away. Utegångsförbud på kvällen. Men nu håller vi ut. Mina digitala möten med Liberalerna i Nacka och i Töreboda under veckan var riktiga ljuspunkter i denna dystra tid. 

Trevlig helg, 

Karin Karlsbro