NA – Karin Karlsbro: En ynkedom att SD försvårar för Ukraina att vinna kriget
I Europaparlamentets handelsutskott brukar det inte slå gnistor. Men i förra veckan, på mandatperiodens sista möte, så var stämningen allt annat än bra. Det blev helt enkelt ett storbråk om de föreslagna handelslättnaderna för Ukraina.
De senaste veckorna har stor dramatik utspelats i Europaparlamentet där stödet till Ukraina för första gången sedan Rysslands fullskaliga invasion satts på prov. Bakgrunden är de högljudda böndernas krav på att stoppa den ukrainska exporten som nu kastats in i leken.
Ukraina har sedan 2022 kunnat handla tullfritt med EU. Det har gjort det möjligt för Ukraina att hålla jordbruksproduktionen igång och exporten möjlig i ett läge där en allt större del av de ukrainska jordarna minerats och infrastruktur och hamnar bombats sönder och samman av den ryska angriparen.
Den konflikt som nu blossat upp inom EU började när parlamentet skulle besluta om den årliga förlängningen av frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina.
Stödet till Ukraina har, fram tills nu, enat EU på ett sätt som få trodde var möjligt innan kriget bröt ut. Även om Ungern motarbetat den europeiska solidariteten med Ukraina så har de till slut fått ge med sig. Tack vare den europeiska sammanhållningen har EU stött Ukrainas överlevnad som nation, sett till att ekonomin inte klappat ihop, bidragit med humanitär hjälp och inköp av militär utrustning och ammunition. Enigheten har varit vårt vassaste vapen mot Putin.
Men när Europaparlamentet skulle rösta om att fortsätta låta Ukraina handla tullfritt med EU valde en majoritet att i stället kraftigt försämra avtalet och införa stora begränsningar för jordbruksprodukter. Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP tillsammans med ECR där Sverigedemokraterna ingår valde att svika Ukraina, i ett läge där Europas stöd behövs mer än någonsin. Att ledamöterna Charlie Weimers (SD), Johan Nissinen (SD), Peter Lundgren (f d SD) och Sara Skyttedal (f d KD) väljer att motarbeta Ukraina i detta läge är rent ut sagt ynkligt.
Beslutet om ändringarna innebär nu att hela avtalet svävar i osäkerhet. Dramatiken tilltog när EU:s medlemsländer inte kunde enas om vad som faktiskt skulle stå i avtalet, resultatet blev att man sköt upp beslutet. Påverkade av rådets oenighet ville högern inte ta ställning när vi skulle behandla frågan i parlamentets handelsutskott i onsdags. Jag lyckades till slut få med mig en majoritet i kommittén att rösta för avtalet. Nu ska frågan tas vidare till plenum och vi väntar fortfarande på medlemsländernas svar.
Situationen är bedrövlig. EU:s taffliga hantering av det för Ukraina livsviktiga frihandelsavtalet skickar mycket märkliga signaler till Kyiv och till bönder som försöker hålla jordbruket i Ukraina igång trots stora risker. Samtidigt som EU beslutar om nya stödpaket vill man begränsa landets möjlighet att hålla företag vid liv och de exportinkomster som gör att landet kan fungera. Man ger med ena handen och tar med den andra, eller rättare sagt ger landet en rejäl spark på smalbenen.
För att tala klarspråk, gör vi det svårare för Ukraina att vinna kriget kommer det att drabba oss, även Europas bönder. Inget kunde vara lika förödande för vår gemensamma framtid. Ukraina slåss inte bara för sin egen existens utan också för oss. Ukraina förtjänar bättre än att slängas under traktorn.