Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Först av allt vill jag berätta om flera bra nyheter för klimatet. 

För det första har Europaparlamentet nu röstat ja till klimatlagen. Det är ett historiskt beslut, som påverkar frihet och välfärd för människor över hela världen. I generationer framöver. I debatten lyfte jag hur stolt jag är över att europasamarbetet levererar det som behövs, ambitiösa, bindande klimatmål. 

För det andra så togs ett beslut som främjar elektrifiering och tar oss bort från fossilberoende togs i veckan när miljöutskottet röstade om reglerna för EU-gemensam infrastruktur för energi.  

Det handlar om EU-kommissionens förslag om vilka infrastrukturprojekt som EU gemensamt ska investera i framöver för att stärka unionens energisystem. Förslaget kallas för EU:s TEN-E (Trans-European Networks for Energy). 

Elektrifiering är en fråga som partiet, med Nyamko Sabuni i spetsen, driver hårt på nationell nivå och nu har vi även lyckats driva frågan i Europaparlamentet. Som förhandlare för den liberala gruppen har mitt fokus varit att garantera att inga fossila projekt ska få stöd från EU. Inga EU-medel ska gå till medlemsstater som vill smutsa ner. Det var tuffa förhandlingar, men jag är stolt över att miljöutskottet röstade för min linje. Nu kommer miljöutskottets betänkande skickas till industriutskottet som kommer fortsätta parlamentets arbete innan förslaget slutligen röstas om av hela parlamentet. 

Jag måste säga att jag är väldigt förvånad och besviken på att Moderaternas och Kristdemokraternas grupp i parlamentet, EPP, var så måna om att inkludera infrastruktur för naturgas att de röstade emot hela förslaget. Det visar tyvärr att EPP inte ser klimatkrisens akuta natur och att de inte driver en politik som skulle få oss att nå våra klimatmål. 

Fotbollsfebern som håller hela Europa i sitt grepp fick i veckan en tydlig, och olycklig, politisk dimension när UEFA valde att avslå en förfrågan från München att få lysa upp sin Allianz Arena i regnbågens färger inför matchen mellan Ungern och Tyskland. Fotboll är en sport för alla och ska stå upp för allas lika värde – alltid! Därför skickade jag ett brev till Friends Arena och bad dem lysa upp vår nationalarena i solidaritet för allas rätt att vara sig själv.

Ansökningstiden är snart slut, men ännu kan du söka tjänsten som min nya pressekreterare. 

Jag önskar er en riktigt skön och midsommar! 

Karin Karlsbro