Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Efter att EU införde Magnitsky-sanktioner mot fyra personer för brott mot mänskliga rättigheter mot uigurerna i Xinjiang-provinsen slog Kina tillbaka mot tio individer och fyra institutioner i EU. 

En av institutionerna är Europaparlamentets underutskott för mänskliga rättigheter där jag är ledamot och mitt under sittande möte med utskottet insåg jag det absurda i att numera vara ett sånt hot mot Kina så jag nu står på denna lista. Jag är stolt över att EU:s arbete med att rikta ljuset mot brott mot mänskliga rättigheter uppenbarligen är effektivt. Efter Kinas desperata utfall fattade den liberala partigruppen beslut om att vi vill frysa diskussionerna om det kontroversiella investeringsavtalet mellan EU och Kina så länge sanktioner riktas mot demokratiskt valda politiker. 

Under veckans omröstningar i Europaparlamentet stod bland annat handelspolitik och mänskliga rättigheter på agendan. Jag deltog i debatten i plenum och röstade ja för skärpta regler för kontroll av sådana produkter som kan användas både civilt och militärt. 

Vaccinfrågan står förstås högst på agendan i EU och i veckan möttes EU:s ledare på toppmöte och diskuterade frågan och i parlamentet röstade vi ja till ett vaccinpass extra snabbt. Vi delar alla den frustration över att vaccinet dröjer men jag blir också orolig för att vårt tålamod riskerar att leda oss in på farliga spår. Om vaccinen blir en bricka i ett handelskrig skulle det inte bara bli svårare att få fram vaccin utan också få säkerhetspolitiska konsekvenser. Om detta skrev Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist, landstingsrådet Anna Starbrink och jag i SvD.  

Pandemin är både en hälso- och ekonomisk kris. Stannar EU:s ekonomi så stannar Sveriges. I Aftonbladet skriver jag en replik på Jimmie Åkessons artikel. Det är viktigt att SD:s hetsretorik mot våra gemensamma ansträngningar för att hålla ihop EU och få igång ekonomin inte får stå oemotsagda. 

Under veckan har jag haft ett intressant och trevligt möte med LRF:s ordförande Palle Borgström och vi hann tala om jordbruk och livsmedel och de viktiga ”Marit-frågor” jag så klart vill ta vidare. Jag hade också förmånen att på Internationella Världsvattendagen invigningstala på digitalt seminarium hos Vattencentrum på Campus Roslagen i Norrtälje. 

Den 25 mars firades Belarus frihetsdag och i min roll som vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus medverkade jag i flera evenemang. Igår talade jag när utskottet för mänskliga rättigheter lanserade en plattform tillsammans med civilsamhälle och andra internationella organ för att koordinera arbetet mot att samla bevis för förtryck och tortyr i Belarus.

Efter några intensiva veckor i Bryssel tog jag mig hem till Sverige igår kväll och just när jag skulle krama om mina döttrar nåddes jag av nyheten att Belarus diskvalificerats från att delta i Eurovision. Att Lukasjenkas förtryckar-TV, vars chef står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter under tiden efter valfusket, är en lättnad och innan jag hann sjunka ner i soffan hann jag uttrycka min glädje till Dagens Nyheter. 

I helgen har Liberalerna partiråd. Jag har tidigare skrivit om detta och varför jag, utifrån min vardag i Europaparlamentet, tycker det är helt fel och djupt problematiskt om vi skulle samarbeta med SD. Det utvecklade jag i P1 morgon. När jag ser hur olika vi Liberaler och Sverigedemokrater röstar när det gäller frågor kring rättsstaten, jämställdhet, abort, HBTQ-frågor och klimatfrågor är vi varandras motpoler. Jag är också bekymrad över att en framtida högerborgerlig regering med stöd av SD bidrar till att förstärka den högerpopulistiska vind som svept över världen. Det är inte den utveckling och den bild av Sverige jag vill att vi ska förmedla. 

Vill ni läsa min åsikt kring vägvalsfrågan så finns den här.

Liberala hälsningar
Karin Karlsbro 

PS se gärna min live-sändning från i måndags EU-kvarten om bl.a. Liberala framgångar i det nederländska valet och läs här om du vill veta mer om hur jag jobbar i utskotten.